A Láthatatlan Kéz

Hazugságvizsgálót építenek a Facebookba, mert hülye vagy

2016. november 24. 10:14 - zékovács

A folyamatosan anti-Trump és pro-Hillary üzeneteket közvetítő mainstream média csúnyán beégett. A választási eredményt követően kicsit magukba szálltak, egy-egy cikk, vagy néhány bekezdés erejéig szembenéztek az objektivitás mellőzésével, beismerték, hogy hibáztak, és megígérték, hogy ezentúl most már csakis az igazat, de tényleg. És ahogy várható volt, ezt gyorsan elfelejtették, és azonnali boszorkányüldözésbe kezdtek.

 

Főbűnösnek megtalálták a közösségi médiát és a "kamuhíreket".

 

A dolog apropója, hogy a Donald Trump elnökválasztási győzelme utáni sokkban az amerikai média elkezdett magyarázatokat keresni a váratlan eredményre, és rövid úton meg is lett a főbűnös: a techcégek, azon belül is a Facebook az oka, hogy Trump nyerni tudott. A vádak szerint úgy elburjánzottak a Facebookon a durva álhírek, hogy azok már érdemben befolyásolták a választást, ezért tudott nyerni a folyamatosan kamuzó és össze-vissza beszélő jelölt. - Index

A macedón tinédzserek hazai pályán lekampányolták a dollármilliárdos költségvetésből gazdálkodó amerikai híripart? Ez komoly?

És itt nem csak Trumpról, vagy a Brexitről van szó. A kamuhírek már a demokrácia létét is fenyegetik:

A Facebook tudja, hogy milyen tartalomra kattintunk, így ha például szeretünk a gyíklényekkel orgiázó Hillary Clintonról olvasni, akkor a Facebook rendszeresen ehhez hasonló tartalmakat dob fel a hírfolyamunkban. Ez szép lassan megszünteti a különböző álláspontok reprezentálását, szép lassan eltünteti a tényszerűséget a hírfogyasztásban, és komoly veszélyt jelent a demokrácia fenntartására. - Index

Szerintük valahogy szűrni kell a közösségi oldalakon megjelenő híreket, mert az emberek nagy része állítólag hülye és "képtelen megkülönböztetni a híreket az álhírektől".

Zuckerberg enged a nyomásnak, és elárulta, hogy már korábban is rendelkezésre állt az az "eszköz" ami képes kiszűrni az úgynevezett kamuhíreket.

Ugyanez a forrás azt is megerősíti, hogy a Facebooknak már most rendelkezésére áll az az eszköz, amivel véget vethetnének az orosz kamuoldalak és más dezinformációs eszközök terjedésének. - Index

Jól hangzik, de még a Facebook végtelen erőforrásai ellenére is nehéz elképzelni egy olyan "eszközt", vagy algoritmust ami valóban képes megkülönböztetni a tényeket a hazugságoktól.

Ahogy később kiderült, nem a korlátozott fantáziámmal van a probléma, ilyen eszköz ugyanis tényleg nem létezik. A Facebook egy rakás intézkedést készül bevezetni, de végigolvasva világossá válik, hogy 100%-os hatékonyságra és objektivitásra kevés a remény.

 

Javítják az álhír-felderítő mechanizmusokat.

Könnyebbé teszik a kamu információk bejelentését.

Független harmadik féltől is kérnek majd segítséget a kamu kiszűrésére, elsősorban ezzel foglalkozó szervezetektől.

Megjelölnék azokat a tartalmakat, amelyeket kamunak ítéltek a felhasználók vagy külső szakértők, és ezeket csak egy erre vonatkozó figyelmeztetés után lehetne olvasni.

Csak a jobb minőségű forrásból származó írások fognak megjelenni az üzenőfalon.

A hirdetési politikájuk átformálásával megpróbálják elvonni azokat a pénzügyi ösztönzőket, amelyek a kamuhír-terjesztést támogatják.

Együttműködnek újságírókkal és a híriparral, hogy jobban megismerjék, hogyan kell ellenőrizni a kamut. - Index

 

Valamiféle szofisztikált algoritmus helyett a felhasználók bejelentéseire, állítólag független harmadik fél, külső szakértők véleményére, valamint a mainstream média segítségére támaszkodnak majd a kamuvadászatban. Szóval csak annyira lesz objektív az álhírek kiszűrése, mint amennyire a szakértők, és a független harmadik fél objektívek.

De a lényeg ide van elásva:

Csak a jobb minőségű forrásból származó írások fognak megjelenni az üzenőfalon.

Ugyan nem tették egyértelművé eddig, de úgy tűnik, hogy az igazság, a tények, a valódi hírek alatt kizárólag a mainstream média által szállított információkat értik.

Pontosabban a Buzzfeed már egyértelművé tette ebben a cikkében, aminek magyar változata itt olvasható.

buzzz.png

 

A Hillary PR ügynökségeként működő mainstream média szerint az az igazság amit ők mondanak, minden más kamuhír. Milyen meglepő. Az egész kamuhíres pánikkeltés célja, hogy korlátozzák az alternatív nézőpontok terjedését a közösségi oldalakon.

Természetesen léteznek szándékosan álhíreket terjesztő oldalak, de a macedón tinédzserek által üzemeltetett oldalakat nagyon könnyű lesz összemosni azokkal alternatív álláspontokat megjelenítő oldalakkal, amelyek olyan hiteles híreket és véleményket szállítanak amikkel a mainstream média nem akar foglalkozni.

Csak hogy egy példát mondjak, a Wikileaks által szivárogtatott Podesta emaileket nagyvonalúan hanyagolta a mainstream, a legtöbb esetben csak annyi figyelemre méltatták őket, hogy oroszhekkerezzenek egy jót. Ha valakit érdekelt a téma, akkor kénytelen volt a fősodratú médián kívül keresgélni.

Mellesleg az önmagát az igazság fényhordozójaként számontartó média elmélázhatna azon, hogy az amerikaiak többsége miért nem bízik az ő véleményükben.

galluppol.png

A Gallup felmérése szerint mindössze az amerikaiak 32% bízik a mainstream hírközlésének korrektségében. Ez talán valamivel még több mint ahány orosz bízott a Pravdában 1982-ben a totális cenzúra és a véleményszabadság teljes elnyomása mellet. Azonban amíg a mainstream tényleg nem változtat az elfogult, egyoldalú tájékoztatási gyakorlatán, addig saját maguk, a velük szembeni bizalmatlanság is hozzájárul az alternatív nézetek, és a kamuhírek terjedéséhez.

Akkor most ki a hülye?

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alathatatlankez.blog.hu/api/trackback/id/tr7511994714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2016.11.24. 16:03:34

Majd biztos eltünnek az "Aleppóban tegnap 37 kórházat ért orosz bombatalálat" hírek.
süti beállítások módosítása