A Láthatatlan Kéz

Donald Trump az Európai Unió fekete hattyúja*

2016. november 25. 06:22 - zékovács

"Én lennék a legboldogabb, ha nem csak a következő hónapokban, hanem a következő években, évtizedekben is 28 állam vehetne részt a találkozóinkon, ha vissza lehetne fordítani a folyamatot. De ez a döntés brit kezekben van."

Ezt nyilatkozta Donald Tusk az Európai Tanács elnöke októberben. A britek a népszavazáson ugyan már eldöntötték, hogy kilépnének az Európai Unióból, de ez elvileg nem kötelezi a kormányt semmire.

Tusk talán csak célozgatott arra a lehetőségre, hogy a brit kormánynak hatalmában áll megállítani az elszakadást, és nem ő az egyetlen, aki szerint a Brexit még nem dőlt el.

Tony Blair szerint például a Brexit még megállítható és elképzelhetőnek tart egy második népszavazást. Egy a napokban kiszivárgott dokumentum szerint pedig egy rakás politikus és közismert személyiség, mint Richard Branson és Bob Geldoff csendben már össze is dobtak 1 millió fontot, amit egy új népszavazás kiírását elősegítő kampányra szánnak.

Az Egyesült Királyság bentmaradására  jelentősen meg is nőtt az esély november elején:

Elfogadta csütörtökön a londoni felsőbíróság azt a keresetet, amelynek beterjesztői szerint a brit kormánynak nincs joga parlamenti jóváhagyás nélkül elindítani az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnéséhez vezető folyamatot.- ATV

Az ítélet nem jogerős, a kormány fellebbezett aminek december körül lesz meg az eredménye. Azonban ha kénytelenek lennének parlamenti szavazást tartani akkor érdekes helyzet állhatna elő, mert a parlamenti képviselők többsége a referendum idején még maradáspárti volt.

 

Infographic: Where MPs stood on Brexit | Statista
You will find more statistics at Statista

Nem is kicsit, a képviselők 24%-a támogatta csak a Brexitet.

Én nem mertem volna mérget venni a Brexitre egészen november 8-ig. Donald Trump megválasztása viszont komolyan növelte a kilépés esélyeit. Az Obama-kormányzat a britek unióban maradását támogatta, olyan kijelentések is érkeztek Washingtonból, hogy a Brexit esetén a kereskedelmi szerződések tekintetében az angolok a sor végére fognak kerülni.  Ezzel szemben Donald Trump annak idején "hatalmas győzelemként" értékelte a referendum eredményét, és szorsabb együttműködést igért a megválasztása esetén.

A brit politikusok elég korán leírták Trumpot, Boris Johnson külügyminiszter többször idiótának nevezte, azonban Trump váratlan diadalával a szigetország vezetőinek a hozzáállása is megváltozott. Theresa May alig várta, hogy gratulálhasson, és mindent elkövetnek, hogy Donald Trump első hivatalos útja Londonba vezessen. Boris Johnson pedig idióta helyett nagyszerű üzletemberként hivatkozott rá.

 

Az Egyesült Államok új elnökével változnak az politikai erőviszonyok. Az első brit akit Trump fogadott Nigel Farage, a Brexit szellemi atyja volt.

farrrrage.jpg

 

Nagyon nem mindegy, hogy a világ egyetlen szuperhatalma és Nagy-Britannia fő szövetségese hogyan vélekedik a kilépésről. Az unióból távozó Egyesült Királyság a sor végéről akár az elejére is kerülhet, ami nem csak kedvezőbb feltételeket jelenthet a kilépés utáni időszakra vonatkozóan, de már az Európai Unióval folytatandó tárgyalások során is jobb pozíciót biztosít a szigetország számára.

Az 50. cikkely hivatalos benyújtásáig persze mérget nem lehet rá venni, de Trump megválasztásával majdnem minden remény elszállt a Brexit megállítására.

Sajnálom Tony.

 

*A fekete hattyú

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alathatatlankez.blog.hu/api/trackback/id/tr2611995128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2016.11.25. 12:22:08

Ez a Bleer hogyhogy nincs még a sitten?
süti beállítások módosítása