A Láthatatlan Kéz

Az Európai Központi Bank pénzügyi lélegeztetőgépre kapcsolja Olaszországot

2016. november 30. 18:06 - zékovács

A hétvégén népszavazást tartanak Olaszországban Matteo Renzi parlamenti és választási reformjáról.

"...eltörölnék a felsőházat, a jelenlegi szenátus harmadára csökkenne és elveszítené törvényhozási hatáskörét. A jelentős költségcsökkenéssel, a törvényhozás munkájának gyorsításával járó törvényt a parlament már elfogadta, viszont mivel  alkotmánymódosítással jár, népszavazáson kell szentesíteni." - Index

A referendum nem csak a törvényhozási reform jövője miatt érdekes, mivel Matteo Renzi a népszavazás kedvezőtlen kimenetele, a reformcsomag elutasításának esetére kilátásba helyezte a lemondását is.

Ha hihetünk a közvélemény-kutatásoknak erre jelenleg nagyobb az esély, az olasz lakosság többsége elutasítja a Renzi-reformokat.

Ennek megfelelően a piacokon némi idegesség tapasztalható. Az olasz bankok részvényeit szórják az ablakon, az olasz államkötvények értéke csökken, a kamatok nőnek a népszavazás napjának közeledtével.

10 éves lejáratú olasz államkötvény-hozam:


source: tradingeconomics.com

 

Matteo Renzi lemondása politikai bizonytalanságot eredményezhet Olaszországban minimum addig, amíg nem sikerül új kormányt alakítani.

De ha gyorsan össze is jönne az új kormány - ami az olaszokra nem jellemző - előfordulhat, hogy az euroszkeptikus, önmagát centristaként meghatározó, azonban bizonyos kérdésekben meglehetősen radikális álláspontot képviselő  5 Csillag Mozgalom kerülhet kormányra.

Felfelé ívelő Csillagok:

 - A 2013-as olaszországi parlamenti választáson 25,5%-ot ért el harmadik erőként. A párt 109  képviselői és 54 szenátori mandátumot szerzett.

- A 2014-es európai parlamenti választáson 17 mandátumot nyert, és ezzel második helyen végzett a baloldali Demokrata Párt mögött.

- A 2016-os római főpolgármesteri választást az 5 csillagos Virginia Raggi nyerte a Demokrata Párt jelöltjével szemben, ezzel ő lett Róma első női főpolgármestere. - Wikipedia

 

Az 5 Csillag vezetője, Beppe Grillo utalásai alapján elképzelhető, hogy kormányra kerülésük esetén a következő referendum nem törvényhozási reformról, hanem Olaszország európai uniós tagságáról szólna.

nigel-farage-beppe-grillo-1-770x513.jpg

Nigel Farage és Beppe Grillo - Embert barátjáról?

 

A piacok aggodalma nem alaptalan, és ez a nyugtalanság további kockázatokhoz vezethet. Az emelkedő kötvényhozamok nem csak az elgéggé eladósodott Olaszország (államadósság/GDP:133%) hitelfelvételét drágítja, hanem az egyébként is kihívásokkal küzködő olasz bankok tőkeállományára is negatív hatást gyakorolnak a csökkenő értékű állampapírok.

A Financial Times-nak nyilatkozó bankárok szerint akár 8 olasz bank is a csőd szélére sodródhat, ha elutasítják a reformokat a népszavazáson. Az Európai Központi Bank mindenesetre komolyan veszi a kockázatot, és kilátásba helyezték, hogy fokozzák az olasz állampapírok vásárlását:

Gyors segítséget kaphat Olaszország az Európai Központi Banktól. Ha a vasárnapi népszavazás után túlságosan megdrágul a jelentős adósságokkal küzdő ország hitelfelvétele, az EKB növelheti az olasz kötvények vásárlását – értesült a Reuters. Ám a kormányzó tanács engedélye nélkül ezt csak néhány napig vagy hétig teheti. - Euronews

 Az EKB-tól származó értesülés érezhetően pozitív hatást csakorolt a piacokra a nap folyamán, és biztos vagyok abban, hogy ha szükséges, akkor a kormányzó tanács engedélyt ad a további kötvényvásárlások fenntartásához.

Azonban kérdéses, hogy hosszan tartó olasz kormányválság, vagy egy euroszkeptikus kormány megválasztása esetén elégségesnek bizonyul-e az EKB kötvénypiaci beavatkozása, illetve meddig tartható fenn egy európai ország gazdasága pusztán az Európai Központi Bank mesterségesen generált kötvénypiaci keresletének segítségével.

Szólj hozzá!
Címkék: Olaszország EKB

A bejegyzés trackback címe:

https://alathatatlankez.blog.hu/api/trackback/id/tr3812011832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása