A Láthatatlan Kéz

Clinton pontosan tudja Trump győzelmének a titkát

2016. november 22. 14:28 - zékovács

A CNN az egyik cikkében 24 magyarázatot gyűjtött össze arra a kérdésre, hogy miért nyerhette meg az elnökválasztást Donald Trump. És ez még csak a jéghegy csúcsa.

Van aki a Facebookot okolja, vagy a közösségi médiát általában, az alacsony részvételt, a rasszista fehér nőket, a rasszista fehér férfiakat, az oroszokat, a független jelölteket, James Comey FBI igazgatót, blablabla bla bla.

Valószínűleg ezeknek az okoknak valamelyikével, vagy akár az összessel találkoztál már.

clintons.jpg

Hillary Clinton szerint a vereséget az FBI igazgató, James Comey okozta.

Clinton szerint az FBI igazgatója, James Comey azzal, hogy 11 nappal a választás előtt írt egy levelet a kongresszusnak Clinton kínos email-botrányával kapcsolatban, újra közbeszéd témájává tette az ügyet. Amivel pedig azt akadályozta meg, hogy Clinton optimista üzenettel zárhassa kampányát. - Index

Hogy ezt hivatalosnak tekinthetjük-e azt nem tudom, viszont Clinton azoknak mondta ezt, akik dollármilliókat öltek az elbukott elnökségébe, érthető, hogy önmagán, illetve a kampánystratégián kívülálló okokra hivatkozik.

Nem állítom, hogy a CNN oldalán, vagy a máshol megjelent magyarázatok nem lehetnek helytállók, valószínűleg a felsoroltak közül több körülmény egyszerre is közrejátszhatott bizonyos mértékben, én azonban úgy érzem, hogy a lényeg hiányzik.

Ismétlem magam, de megint le kell írnom: ezeknek az utólagos magyarázatoknak a többségét a mainstream média szállítja, ugyanaz a média amely gyakorlatilag kizárta Donald Trump elnökségét.

A lényeg pedig a gazdaság. Trump győzelmét elsősorban az Egyesült Államok gazdasági problémái okozták. A mainstream médiának ez a válasz kényelmetlen, mert általában az amerikai gazdasági fellendülésről cikkeznek. Hülyén nézne ki ha hirtelen szembemennének a saját narratívájukkal.

A esemény utáni megmagyarázóknál több figyelmet érdemelnek azok akik előre szóltak, hogy Trump győzni fog, és azt is megmondták, hogy miért.

A hardcore demokrata Michael Moore júliusban az írta a blogján, hogy Trump lesz az elnök. Ezt még megismételte néhányszor az elnökválasztást megelőző időszakban. Moore elsősorban a gazdasági okokra hivatkozott. Azoknak az államoknak a gazdasági állapotára, ahol gyakorlatilag eldőlt a elnökség sorsa.

De nem Michael Moore volt az egyetlen jóstehetség. Alan Abramowitz Time for Change modellje agusztusban Trumpot ítélte esélyesebbnek. Ray Fair közgazdász elnökjövendölő módszere, illetve Allan Lichtman történész elemzése is Trumpnak előlegezte meg az elnökséget.

Ami a közös ezekben a láthatóan jól működő modellekben, hogy néhány állandó tényezőn kívül a meghatározó változó a gazdaság állapota.

Donald Trumpot divatos párhuzamba állítani az osztrák festővel, de én nem azért csinálom mint általában szokás.

Hitler pártja 1928-ban 2.6%-ot kapott a választásokon, alig 2 évvel később a pénzügyi válság kirobbanása után  1930-ban már 18.3%-ot, majd 1932-ben 37.3%-ot. Vitathatatlan, hogy az 1929-ban kirobbant válság lényeges szerepet játszott Hitler hatalomra jutásában.

A 2008-as összeomlás kialakulásához Obamának ugyan nem sok köze volt, azonban a kilábalás a válságból még óvatosan fogalmazva is felemásra sikerült. Ha hihetünk az amerikai kormány hivatalos adatainak, akkor valamiféle fellendülés tapasztalható országosan, de az alacsony kamatok és a Quantitative Easing hatásai eltérően érintették a társadalmi csoportokat, illetve az USA különböző államait is, ami megfigyelhető a területi illetve a társadalmi egyenlőtlenségek növekedésében. Az olcsó pénz csak ott fejt ki pozitív hatást ahol bekerül a rendszerbe.

Az amerikai kormány és a média által propagált fellendülés azokban az államokban volt a legkevésbé tapasztalható amelyek eldöntötték az elnökválasztást.

Hillary félrebeszél, viszont Bill Clinton kampányfőnöke már 1992-ben tudta a Trump siker titkát: it's the economy, stupid.

 

 

 

 

 

 

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alathatatlankez.blog.hu/api/trackback/id/tr2311960979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Opi87 2016.11.23. 03:59:50

Trump győzelmének az oka, hogy az USA (még, bár dolgoznak rajta...) egy fehér, keresztény ország, és a Demokrata Párt pedig semmit sem tud nyújtani a fehér, keresztény szavazóknak. És nem hogy nem tud nekik semmit nyújtani, egyenesen ellenségnek, megoldandó problémának tekinti őket, miközben gőzerővel dolgozik az USA Brazíliasításán mert ugye több immigráns -> több Dem szavazó -> még több proli aki függ az államtól -> rinse and repeat. És miért szavazna egy fehér munkásosztálybeli, vagy egy fehér akárki egy olyan pártra, ami NAGY HANGGAL (nem mellesleg) hangoztatja, hogy mindenért ő a hibás, hogy az ő korszaka lejárt, hogy ő rasszista, kirekesztő, hogy a saját országa nem is az övé, meg kussoljon el mert egyébként is egy hülye segg. Nem tudom milyen elmebetegségben szenved a Demokrata Párt, de én a nárcisszizmus, kognitív disszonancia és elefántcsonttorony-szindróma keverékében látom a gondot.

kék madár 2016.11.23. 04:51:36

olvass 538-et. A gazdasagnak keves koze volt Trump szavazoihoz, sokkal inkabb az iskolazottsag - hianya.

"azonban a kilábalás a válságból még óvatosan fogalmazva is felemásra sikerült"
hat ezzel nem ertek egyet, nem tudom mi lett belole felemas

Opi87 2016.11.23. 04:55:42

@kék madár: Nem meglepő, mióta (vagyis a 60-as évek óta) a felsőoktatás folyamatosan alakult át a progresszív, proto-kommunista, marxista ideológiák védőszentjévé, ahol a konzervatív, tradícionalista hangokat be sem engedik manapság.

Hasonlítsd össze, hogy a vagyoni helyzet alapján ki hova szavazott: csak a szegények és az alsó közép-osztály szavazott Clinton-ra. A végzettség százaléka (ahol egyébként nem volt annyira hatalmas különbség) és a sikeresség között elég nagy különbség van. A vagyoni helyzet alapján Trump nyer, bár kis különbséggel.

Az én feltételezésem hogy főleg a sikertelen egyetemi végzettek szavaztak Clinton-ra (akik nem tudnak pénzt keresni, esetleg nincs is munkájuk).

inkvisitor 2016.11.23. 06:02:17

@kék madár: Trumpra azok szavazatát is megnyerte, akik a középső államokban elvesztették a munkájukat az importcikkek miatt. Az itteni gyárak főleg belső fogyasztásra termeltek hétköznapi termékeket, amiket most nagyrészt importból fedeznek. És mivel trump ez ellen szólalt fel, megkapta a szavazatokat. Clintonné sikeresebb volt az exportban jobban érdekelt keleti és nyugati államokban, de vesztett a belső területeken.

kék madár 2016.11.23. 06:16:32

@Opi87: ideologiailag annyira tavol allunk egymastol, hogy passz. es igen udvarias probaltam lenni.
" felsőoktatás folyamatosan alakult át a progresszív, proto-kommunista, marxista ideológiák védőszentjévé" wtf???

kék madár 2016.11.23. 06:28:27

@inkvisitor: ez egy divatos elmelet, de nem ertek vele egyet. Egyreszt nem az import miatt vesztettek el az allasukat. Erre semmilyen bizonyitek nincs. A manufacturing nem elment, hanem atalakult. Masreszt nem ok szavaztak Trumpra, illetve nem ok okoztak a meglepetest. Pont az szavazott Trumpra akinel a szavazas nem verre ment, sikeresen demonizaltak elottuk Hillaryt es normalizaltak Trumpot. Az emailekkel es a wikileaks-szel akkora akadalypalyat epitettek Clintonnak, hogy egy perce se maradt pozitiv kampanyra. Ezt nem Trump nyerte meg, hanem Hillary veszitette el.

Opi87 2016.11.23. 07:03:13

@kék madár: Kimaradt a 60-as évek? Az egyetemi radikalizálódás? A Vietnami Háború? Elkerített "Free speech zone"-ok? Az egyetemeken tapasztalható hisztérikus jobboldal-ellenesség? A "safe space"-ek?

Egyébként vicces, hogy Nate Silver-el példálózol, mert ugyanúgy, ahogy az összes progresszívv-balos média pundit, ő sem tudott semmit megjósolni. Mindenki Clinton elsöprő győzelmét jósolta ugye... Te is azok közé tartozol, akik azt hiszik, a mainstream média az jó módszer a tájékozódásra manapság?

Nekem nincs ideológiám, csak józan eszem van...

midnight coder 2016.11.23. 07:34:51

@kék madár: Madárka, ez a folyamat már egyszer lejátszódott a japánokkal. Akkor az amcsi elektronikai ipar és az autógyártás akkor kapott egy szép nagy pofont. Az amcsi átlagpolgár annak sem nagyon örült, de túlélte. Most viszont a kínaiak ezt kb. két nagyságrenddel nagyobb méretben játsszák. Ma túlzás nélkül Kína a világ műhelye, és ezt az amcsi átlagpolgár bizony megszívja.
Na most, az amcsi bróker, művész, újságíró és egyéb médiamunkás, marketinges, jogász, stb azaz az a réteg ami a demokraták bázisát adja kevésbé érzi meg, legalábbis ma még. Az amcsi munkás, mérnök már inkább. Egy ország vezetőinek viszont nem csak egy szűk baloldali elit érdekeit kell képviselnie, hanem az egész országét. Erről szól a demokrácia. Amúgy egyébként hosszú távon az amcsi elit is megússza - a bróker is csak addig boldog, amíg a pénzügyi központok is át nem költöznek oda ahol a pénz van: Kínába. A médiamunkásoknak pedig ugyan egyenlőre nem jelent komoly konkurenciát Bollywood, de nem lesz ez mindig így. Az amerikai hegemónia előbb-utóbb odalesz, és az amcsi értelmiség egy napon arra ébred, hogy szemüveg nélkül nézheti 3D-ben a Mad Max-ot.

Akos_79 2016.11.23. 07:59:11

Szerintem itt a (fehér) munkásosztály nyerte meg Trump-nak a választás meg Clinton emailes botránya pár %-ot arra ösztönzött, hogy függetlenre szavazzon.

Mondjuk szerintem az amerikai munkásosztályt nem tudja semmi megmenteni. Eddig nagyon nagyon jó létben voltak és nem volt konkurenciájuk. Ma már szinte mindenhol jobb és olcsóbb a munkaerő. Amerikában inkább a robotoktól kell majd félniük, mert lehet visszaviszik a gyártást, de tuti nem emberekkel fognak foglalkoztatni hanem robotokkal raknak össze mindent.

Pl. a nagy falat is amit Trump akar építeni nincs már olyan amerikai cég ami le tudná gyártani azokat a beton elemeket, pontosan van, Cemex, de mint a nevében is benne van mexikói a cég:)

vakapad 2016.11.23. 08:51:15

A legutóbbi három elnökválasztás szavazatai millióban (durva kerekítéssel, mert sajnos nem emlékszem pontosan (aki akar, utána nézhet):

2008. dem/rep: 69/60
2012. dem/rep: 65/61
2016. dem/rep: 59/59

És akkor lehet fecsegni a fehér munkásosztályról.

David Bowman 2016.11.23. 09:06:49

@Opi87: Viszont van kurvasok diákadósságuk.

Opi87 2016.11.23. 09:10:51

@vakapad: Latinók 35%-a is Trump-ra szavazott.

David Bowman 2016.11.23. 09:11:13

Aztán meg mit jár a szájuk az iskolázatlanságról. A volt rabszolgatartók pártjának a törzsszavazói a legendásan tanult untermens. Négerek, mexik, mindenféle aljanép.
Nálunk a MIÉP szavazóbázisa volt a legiskolázottabb, a legbutábbak meg a szocik.
Utoljára Lincolnnak volt ilyen rossz sajtója. Naná.. ő is a demokraták tyúxemére lépett.

Leylandi 2016.11.23. 09:20:38

@kék madár: "akkora akadalypalyat epitettek Clintonnak, hogy egy perce se maradt pozitiv kampanyra"

EZ a választás nem a kampányban dőlt el! Sőt, annak ellenére...
A kampányban bizony az egész pincsimédia a saját gazdája mellett volt és tolta annak jelöltjét, mégis vesztettek. (Marhaság ilyeneket leírni, hogy "a média mellélőtt, tévedett". Tévedett, a f.szt! Egyszerűen csak nem a valóságot közvetítette, hanem befolyásolni akarta a választókat. Hát... nem sikerült.)
A veszteségük oka pedig, amit nektek nem szabad kimondani: az ottani migránsválság volt! (Az ebből következő gazdasági jelenségek - a fehér munkásosztály lecsúszása - nem ok, már csak okozat, következmény.) Az ottani rasszista libsik miatt vesztettek Clintonék, akik az Államokat megalapító fehér európaiakat egyszerűen nem veszik már emberszámba, leépítették és az ország közepén levő fehér gettókba kényszerítették őket, kitúrva az összes élhető, jó helyről (pl. Kalifornia), és ezt a nép végre ott is észrevette. Obama megválasztásánál még nem, de az ő ideje alatt bizony túltolták a fehérellenes rasszisták a biciklit.
Ahogy valahol olvastam: az USA megállt, két centivel az (iszlám-afrikai-mexikói) szakadék előtt.

Kivlov 2016.11.23. 09:32:15

Azért nyert Trump, mert a yenkiknek (is) elegük lett az álszent, szolidaritás alibije mögé bújó, semmittevő, liberális látszatpolitikából.

Leylandi 2016.11.23. 09:38:47

@kék madár: "olvass 538-et. A gazdasagnak keves koze volt Trump szavazoihoz, sokkal inkabb az iskolazottsag - hianya."

Ezzel csak az a baj, hogy nem mondasz igazat.
A valóság inkább ez:
www.nytimes.com/interactive/2016/11/08/us/politics/election-exit-polls.html?_r=1
Feleslegesen butázod le az átlagos Trump-szavazókat, ugyanis azok átlagos vagy annál kicsit jobb jövedelmű, iskolázott, nemliberális, keresztény, házas, vidéki fehér férfiak.
Az ALAPÍTÓK. Pont, akik megszívták a helyi feminácikkal, a bevándorló mexikói segédmunkással meg olcsó paki-indiai értelmiségivel.

inkvisitor 2016.11.23. 09:45:35

@kék madár: És az megvan, hogy CLintonnál már a jelölése miatti botrány miatt le kellett mondani az elnöknek? Elég durván neki lejtett a pálya a kihívójával szemben. És valahogy a hivatalos média teljes mellszélességgel Clinton nénét támogatta. Meg a hadiipar is. És még sok üzleti kör. De egyszerűen olyan dolgokat tett, amik miatt eléggé ellenszenves lett ahhoz, hogy Trump nyerjen. Aki maga is meglepődött az eredményen. És ez elég sok mindent elmond. Ha nincs megbundázva már a jelölőgyűlés, akkor most demokrata lenne az új elnök.

Leylandi 2016.11.23. 09:49:11

@David Bowman: "után."

Igen, lehet. Marha nehéz lesz visszafordítani az USÁ-t a brazil-mexikói mintájú ingyenélő/dologtalan/bűnöző gettótársadalom felé vezető útról, lehet, hogy már nem is fog sikerülni. A pestis Amerikában délről észak felé terjed. Én is inkább az "után"-t valószínűsíteném, mert ahogy egy bölcs ember (szívsebész) mondta: azé az ország, aki teleszüli.

Leylandi 2016.11.23. 09:58:33

@inkvisitor: "Ha nincs megbundázva már a jelölőgyűlés, akkor most demokrata lenne az új elnök."

A jelölőgyűlésen elvetett jelölt nem volt elég demokrata (értsd nem volt eléggé a "mi kutyánk kölke"). Ugyanis közben jöttek rá, hogy a Sandersnél jóval szervilisebb Clintonné (ő már anno is többre becsülte a bankárszivart a férjéénél, azért is jöttek képbe "Mónika szivarjai") sokkal több pénzt folyatott volna az őt támogató köröknek - az más kérdés, hogy így a "demokraták" (valójában a neoliberális-spekulatív pénzügyi körök) az egészet elbukták, dehát aki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli. Túl mohók voltak, dehát ez már sokszor előfordult a hatalom mámorában. Sokáig tartott Obama, és azt hitték, ez már örökké így lesz, hogy ők visznek mindent.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2016.11.23. 10:36:51

Két meglehetősen rossz jelölt közül lehetett és kellett választani. Egyikük sem szent. A mögöttük álló emberek és érdekek sem azok. Egyikük tényleg nagyon érdekes utat jár be, amelynek folytatását most majd 4 éven keresztül láthatjuk, míg a másik egy megátalkodott zsarnok és diktátor. Nevek nélkül beszéltem.
Az emberek elgondolkoztak. Ha van szar és fos, akkor melyik a jobb? Mert ez van terítéken.
A híg fost nem akarták "megenni". Maradt a szarabbik jelölt. És ez - okos döntés volt.

Nem kell megtámadni Iránt és Szíriát, csak mert ezek ketten ellenzik a Nagypénzesek vezetékeit. Nem kell megtámadni az oroszokat, ami végleg eldöntené a világ sorsát. Nem kell további kolonizálás, nem kell Irak, Líbia és Afganisztán, nem kell több esztelen háború. Jó lenne már visszaadni a gyarmatokat azoknak, akiket megillet. Például Németországot a németeknek. Vagy az említett ázsiai és közép-ázsiai vidékeket.

Az emberek döntöttek - és most majd meglátjuk, hogyan. Nem jól, az biztos, de jobban, mint azt tehették volna.

Harry Hole 2016.11.23. 11:15:58

@kék madár:

Minek olvassam az 538-at?
Kurvára nem jól elemezték a helyzetet és téves következtetések alapján rosszul ítélték meg az esélyeket. És te ezek után azt akarod mondani, hogy a végeredmény utáni összegzésük és az abból levont tanulság már helyes és kristály tiszta ?
Csak kiröhögteted magad madárkám.

tyberius 2016.11.23. 11:21:33

A bukás oka: a középosztály folyamatos lecsúszása, a fenyegetettség érzése, és az, hogy a demokraták mindezt figyelmen kívül hagyták. Donald Trump és Bernie Sanders ezekről a témákról beszélt, Clinton meg csak arról, hogy Amerikában minden szép és jó, tovább az obamai úton. Bernie-t sikerült kigolyózni a jelöltségből a pártnak, így megnyitották az utat Trump populizmusa előtt.

David Bowman 2016.11.23. 12:55:54

@Leylandi: A fehér ember kihaló álatfaj. Előb fog kihalni, mit a fehér cápa. Ugyanis a sötétebb bőr, haj és szemszin dominánsan öröklődik. Lehet, hogy a vele járó gondolkodás is. (Ezt ugye, tilos vizsgálni.) Néha egy-egy szőke haj még elő fog fordulni, de tiszta fehér ember nem lessz. Kár.
Mondjuk, hogy a sötétebb bőrszinnel járó alacsonyabb inteligencia dominánsan öröklődne, azt nem hiszem. Ráadásul gyorsabban szaporodnak. Japánok, olaszok, magyarok még ebben az évszázadban lényegében kihalnak.

David Bowman 2016.11.23. 12:58:25

@Leylandi: Sanders sokkal radikálisabb Trumpikánál. Jól számítottak. A legrosszabbat elkerülték.

David Bowman 2016.11.23. 13:01:59

@tyberius: mexünt a "TASSz jelenti"média. Aki akar tájékozódhat. Már elegen akartak.

Leylandi 2016.11.23. 13:02:35

@David Bowman: valóban. Bár végülis a felmérések szerint összességében a nők (bevándorlókkal együtt!) kis többséggel Clintonnéra szavaztak, de néhány hónappal a választások előtt még óriási többséggel húztak hozzá, ez zuhant le részükről a csupán 54%-os Clinton-többségre. Trumpnak ez (is) kellett a győzelemhez, hogy bármennyi szexista megjegyzése is volt, a nők végülis a józan eszükre hallgatva rájöttek, hogy még mindig sokkal jobb egy szexista megjegyzés, mint tíz afrikai a sikátorban. Kicsit kevesebb méltóságot lehet megőrizni a sikátorban pár 200 kilós "kosaras" alatt fekve, hogy úgy mondjam...

David Bowman 2016.11.23. 13:04:18

@Kón Bandit: Lehet. Meg alapjövedelem. Az Inkáknál bevált. Kezdhetünk egy új fejezetet az emberiség történetében.

David Bowman 2016.11.23. 13:05:47

@Leylandi: Szexista... Micsoda hülyeség.

Leylandi 2016.11.23. 13:18:22

@David Bowman: "A fehér ember kihaló álatfaj."

Nem is a bőrszín, inkább az agresszióra való hajlam, ami számít. A japánok és a kínaiak is eltérő agressziószintűek, pedig a bőrszín azonos, és vannak sötétebb bőrű békés (busmanok) meg világosabb bőrű, de kevésbé békés (maszáj, afar) törzsek Afrikában is, de hogy ne menjünk messzebb, a beás ci.gányok is békés zenészek meg famunkások, míg az oláh romák, hát hm...
Míg Európában sok helyen már évszázadok, sőt évezredek óta jogállam(ra hajazó) társadalmi berendezkedés van, de legalábbis közrend, közbiztonság (a bűnöző hullik ki a családalapításból), addig a sivatagos életterekben egész egyszerűen az evolúció KISZELEKTÁLTA a békéseket, és a bűnözőké az asszony. Kedves ember ott nem maradhatott életben, hiszen a sívó homokon semmi más foglalkozást nem lehetett űzni (a legősibben kívül, persze), mint legyilkolni a javakért az arra tévedő kereskedőket, ha nem jött, akkor pedig egymást.
Ezek a magas agressziószintű közösségek aztán rászabadultak a békésekre. Az eredményt Kölnben, Párizsban és hasonló helyeken lehetett látni.

David Bowman 2016.11.23. 13:55:36

@Leylandi: Erre még nem is gondoltam.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.11.23. 14:34:50

Nincs itt titok. Azért nyert Trump, mert több elektort tudott szerezni. :)))
Amúgy, ha két alkalmatlan, unszimpatikus jelölt halad fej-fej mellett, és a többség csak "jobb híján" szavaz valakire, akkor ott megjósolhatatlan nüanszokon múlhat a végeredmény.

Amerikai elnökválasztás

Két rossz közül új elnököt
Választott tegnap az USA,
S tátogsz, mint egy partra lökött
Pettyes és/vagy fehér busa.

Kabaré ez, vagy csak dráma?
A nagydumás fehér fétis
Így kenterbe verte máma
Szerencsétlen Clintonnét is?

Eredménytől bambán állasz,
Sajtó zagyvál havat-hetet…
Hogyha Donald Trump a válasz,
Kérdés vajon mi lehetett?!

„Tippelnék: ’Ki igazította útba a Macauley Culkint a Home Alone 2 szálloda jelenetében?’” /F. Péter, a költő humán végzettségű mérnökkollégája/

„Na, költő polgártárs, álljunk meg egy szóra! Nem az a kérdés, hogy mi lehetett a kérdés, hanem az, hogy pettyes busa (Hypophthalmichthys nobilis) és/vagy fehér busa (Hypophthalmichthys molitrix) lett-e otromba módon partra lökve?! A magyar horgásztársadalom és a környezetvédők széles köre nevében mielőbbi választ követelek!” /Áder János, köztársasági elnök/

„A kérdés így szólt: ’Na, ki a király?!’ A válasz én vagyok!” /Donald John Trump, az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke/

„Vagy így: ’Hogy mondod amerikaiul az Adu Donáld nevet?” /Ász Ányos, nemzetközi kártyanagymester/

„Azt hiszem, hogy lemondok a Donald névről és illegalitásba vonulok! Inkognitóban négy évre elmegyek inkább toalett kacsának!” /Donald kacsa/

„Hillary is not hilarious today. She’s crying in the chapel.” /Bill Clinton, Clintonné férje/

„A világpolitikából kiábrándult költő e versében is szembemegy a tömegigénytelenséggel, és önfeledten rácsodálkozó rezignációval ás mélyre a semminél is lényegtelenebb válaszokat provokáló kérdésfeltevők pszichopatanyomaiban. A partra vetett hal sokatmondó némaságának a bulvársajtó zajos semmitmondásával való szembeállítása lélektanilag egy már-már freud-i Frady bravúr. A rossz válaszra keresett kérdés lezáratlan piedesztálra helyezése olyan filozofikus magasságokba emeli a művet, ahol az odamerészkedők egy szívvel légszomjazzák a soha el nem érhető igazságot.” /Ideoda Edéné Idei Ida, a Patára Fagyott Lókönnyek c. irodalmi folyóirat művészeti vezetője/

„Jaj, ha szenyor Dump visszatoloncol minket Mexikóba, akkor ki fogja feltakarítani azt a rengeteg szélfútta választási plakátszemetet az utcákról, amigos?!” /Juan Pablo Esperanza, bevándorló közmunkás/

„Mikor kiderült, hogy amit a tévében látok, az nem az Észbontók című vetélkedő döntője, hanem elnöki vita, akkor fogtam a készüléket és belehajítottam a Napba.” /Chuck Norris/

„Old Trump Donald had a charm
E-I-E-I-O
And on his charm he had some votes
E-I-E-I-O
With a vote-vote here,
And a vote-vote there,
Here a vote, there a vote,
Everywhere a vote-vote,
Old Trump Donald had a charm
E-I-E-I-O”
/amerikai népdal/

„Frady Endre, az elmemarketinges agymosás neoprimitív szellemi hullaszagot árasztó vámszedője és degenerátora ismét megvadult mamutcsordaként dübörgött keresztül a költészet porcelánboltján! A témaválasztás kivételesen elfogadható, és ennél fogva a verset is annak lehetne nevezni, ha el tudnánk tekinteni magától a verstől, illetve az annak szánt zavaros trump-i szóöntettől. Anyám szerint most ki fog törni a III. világháború, de talán annyira mégsem rossz ez a vers, hogy önvédelemből el kellene miatta pusztítanunk önmagunkat. Annyi jó mégis csak van benne, hogy nincs negyedik versszaka. Hála Istennek! Halleluja!” /Puzsér Róbert, kritikus/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2016/11/amerikai-elnokvalasztas.html
süti beállítások módosítása