A Láthatatlan Kéz

Trump vs Clinton - kinek a győzelmét jelzi előre a tőzsde?

2016. november 06. 05:58 - zékovács

Utoljára az amerikai elnökválasztással kapcsolatos közvélemény-kutatásokról írtam, ez a bejegyzés két unortodox előrejelzési lehetőséggel foglalkozik.

Az időnként felmerülő közhely szerint az Egyesült Államokban az nyeri a választásokat aki több pénzt költ a kampányra.

A következő infografika szemlélteti a két jelölt kampánybizottságainak 10 legjelentősebb támogatóját, és az általuk a jelöltjükre áldozott összeget.

 

Infographic: Donors to the Presidential Campaigns 2016 | Statista
You will find more statistics at Statista

 

A különbség óriási. Hillary listáján a tizedik helyen szerepel az Egyesült Államok külügyminisztériuma, amely önmagában majdnem több pénzt tolt Hillary kampányába mint Trump top 10 támogatója együttvéve.

Az amerikai kampányfinanszírozás azonban meglehetősen összetett dolog, és ezek a kampánybizottságok csak egy részét képezik. A Bloomberg október 28-án kelt összesítése szerint Clinton összesen 866 millió dollárt kalapolt össze, amiből 713 milliót költött, miközben Trump a 453 milliójából 385 milliót szórt el.

Ha ezt vesszük alapul, akkor Hillary Clinton elsöprő győzelmére számíthatunk.

De nem feltétlenül az lesz az elnök aki többet költ. Az 1960-óta bonyolított 14 amerikai elnökválasztás során 4 esetben győzött olyan jelölt, aki kevesebb pénzből gazdálodott mint az ellenfele.  John F. Kennedy 1960, Lyndon Johnson 1964, Jimmy Carter 1976, és Bill Clinton 1976-ban.

A kampányfinanszírozásra fordított összegek összevetése közel sem halálbiztos technika, 1960-tól az esetek 71.1% -ban volt helyes.

 

Egy másik alternatív módszer a piacok, pontosabban az S&P 500 index választásokat megelőző 3 hónapos teljesítményét veszi alapul. Ha az S&P 500 esett a kérdéses időszakban, akkor az éppen hivatalban lévő párt jelöltje megbukott, viszont ha jól teljesített, akkor maradt az előző elnök, vagy párt.

marketperformance.jpg

 

1928-óta az S&P 500 csak 3 esetben tévedett 1956-ban, 1968-ban, és 1980-ban, ami azt jelenti, hogy 86.4%-os sikerrel tudta előrejelezni az elnökválasztás kimenetelét.

 

Az S&P 500 az elmúlt 3 hónapban 4.5%-ot esett, tehát a hivatalban lévő demokrata jelölt Hillary Clinton kudarcát, vagyis Donald Trump győzelmét jelzi.

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alathatatlankez.blog.hu/api/trackback/id/tr3111933189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab.gipsz 2016.11.06. 18:54:53

Az a tény, hogy a neoliberális társadalom és gazdaság filozófia kiüresedett és megbukott, néhány bigott és demagógon kívül, mindenki számára világos és érthető.

Csak még az nem világos, hogy mivel váltsuk fel.
Trump pedig ráérzett, a gyenge pontokra.
Semmi kétség a harmadik évezred kezdetén, egy másik átfogóbb kultúra-filozófiát szükséges kidolgozni.

Arte Peritus 2016.11.06. 20:03:04

Ne adja az Isten Trump győzelmét! Kiszámíthatatlan, ostoba, komplexusokkal teli ember, aki mögött agresszív külpolitikában érdekelt fegyvergyárosok, olajbárók és nagytőkések állnak. Trump győzelmével végzetesen felborulna a világpolitikai egyensúly és egy globális háború felé sodródna a világ!

Jakab.gipsz 2016.11.06. 21:25:27

@Lector Oris: Amerika demokrácia exportját, nem Trump kezdte, az ő keze tiszta.

Hanem olyan elme bajos ütődöttek akik azt gondolják, hogy a demokrácia az egy hamburger recept.
Ők pedig be vannak tojva, ugrik a potya pénz, amit az adófizetőktől tényleges teljesítmény nélkül lopnak el.
Ennyi nem kell ezt túldramatizálni, sem pedig megideologizálni.

Irbisz 2016.11.11. 11:32:54

@Lector Oris:
Micsoda lozunggyüjtemeny … Raadasul a törtenelem totalis nem ismereteröl tanuskodik. A demokrata kormanyok kb. semmivel kevesbe agresszivek külföldön, mint a hejakent elkönyvelt republikanusok (csak jobb a sajtojuk, amit a hozzad hasonlo együgyüek beszopnak). Az arab tavasz es az ukran zavargasok aktiv tamogatasaval az Obama-Clinton paros igen nagyban hozzajarult ahhoz, hogy olyan instabil legyen a vilag amilyen, erösödö muszlim fundamentalizmus, az IS is nekik köszönheti letet, es meg most is kit tamogat az USa sziriaban? A muszlim szelsösegeseket, akiknek köszönhetöen Europat is menekültek millio leptek el, es az iszlam terroristak sosem latott mertekben aktivizalodtak akontinensen :(.

k.z.m. 2016.11.12. 17:44:55

@Jakab.gipsz: Csak az a helyzet, hogy ez egy vallás. Lehet hogy a "hívek" elfordultak, de a "főpapok" még fel fogják szívni magukat.
süti beállítások módosítása