A Láthatatlan Kéz

Brexit - az armageddon egyelőre elmarad

2016. október 27. 18:52 - zékovács

Az előzetes adatok alpján az Egyesült Királyság gazdasága 0.5%-os gazdasági növekedést ért el a harmadik negyedévben.

Negyedéves alapon 0,5%-kal bővült az Egyesült Királyság GDP-je a harmadik negyedévben - derült ki a brit statisztikai hivatal előzetes adataiból. Az éves növekedési ütem ezzel 2,3%-ra gyorsult: ilyen ütemre a tavalyi második negyedév óta nem volt példa. - Nem küldte padlóra a népszavazás a brit gazdaságot - Portfolio.hu

 

Nem éppen egy ipari forradalom, viszont a várakozásokat felülmúlta. Azokra a jóslatokra amelyek a Brexit esetére a szigetország gazdasági összeomlását helyezték kilátásba alaposan rácáfolt.

 

ukgdpq3.jpg

Ennek elsősorban az az oka, hogy a brutális előrejelzéseknek a tájékoztatáshoz nem sok köze volt, sokkal inkább propaganda célokat szolgáltak, hogy lehetőleg elrettentsék a brit szavazókat a kilépéstől.

A politikai és gazdasági elit, legalábbis az a része amely a kontinens számára meghatározó, nem akart Brexitet, és a szavazás eredménye azokat éríntette különösen érzékenyen, akik egy nagy, erősen integrált európai egyesült államokat akarnak - bármi áron.

Az angol kormány, az Európai Unió, Obama, az IMF, a Világbank, a gazdasági szakértők és a jegybankárok katasztrofális következményekkel ijesztegettek, a média pedig szolgalelkűen viszhangozta a britekre váró gazdasági vérfürdőt.  

 

 

Azonban nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a Brexit hivatalosan még nem történt meg, és a valódi és hosszútávú következményeket nagyban meghatározza majd az unióval zajló tárgyalások eredménye.

Ha az uniós tisztviselők megnyilvánulásaiból indulunk ki, nem tűnnek jónak az angol kilátások.

Theresa May fogadtatása Brüsszelben meglehetősen hűvösre sikerült, Merkel kemény tárgyalásokat ígért, és elzárkoztak a hivatalos kilépés előtti alkudozástól.

A keménykedés valahol érthető, mivel nem szeretnék ha az angolos távozás az unióból precedensértékűvé válna. Ebből a szempontból előnyös lenne egy elrettentő alku, azonban észben kell tartani, hogy az Egyesült Királyságot - ami az unió 2. és a világ 5. legnagyobb gazdasága -  igen szoros gazdasági szálak fűzik az EU-hoz. A kereskedelem mindkét félnek előnyökkel jár, egy rossz megegyezés pedig veszteségeket okoz mindkét oldalon.

Vannak vélemények amelyek szerint Nagy-Britanniának magas árat kell fizetnie a kilépésért, és bizonyos kiadványok kéjes örömmel számolnak be minden negatív angol gazdasági fejleményről. Ez a hozzáállás azonban egyszerűen abszurd. Érdemes belegondolni, hogy milyen pénzügyi következményekkel járt a Lehman bedőlése, és ennek tükrében mit okozhatna az Egyesült Királyság, vagy valamelyik angol globális pénzintézet, mint például az HSBC megcsúszása.

Sovány vigasz, hogy a csúnya szakítást angolok esetleg jobban megszívhatják.

Az uniós vezérkarnak túl kell esnie a faképnél hagyott szerető sértődöttségén, bele kell törődniük és tiszteletben kell tartaniuk a brit nép választását, ha a demokráciára valóban fontos értékként tekintenek, és egy olyan alkut kötni ami Európa gazdasági érdekei diktálnak a politikai forrófejűség helyett.

Az Egyesült Királyságnak számos kihívással kell szembenéznie a jövőben a Brexiten kívül is, viszont ez egyaránt vonatkozik az Európai Unióra, ezért arra kell törekedni, hogy ez a válás mindkét félnek a legkevesebb fájdalommal járjon.

2 komment
Címkék: Brexit

A bejegyzés trackback címe:

https://alathatatlankez.blog.hu/api/trackback/id/tr311844287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2016.10.28. 23:59:30

"A keménykedés valahol érthető, mivel nem szeretnék ha az angolos távozás az unióból precedensértékűvé válna."

Mondom én, hogy az EU ősképe a gengszterszindikátus volt. :)

paráznabillegető 2016.10.29. 07:55:11

@Alick: az usa sem engedte a délieket kilépi az úniójukból...
ugyanakkor a már a kelták is beszívták a rómaiakkal 60 körül, mikor ki akartak lépni a birodalomból. pedig szó szerint elsöprő többségük volt... aztán meg 350 évvel később kibaszták őket! :D
szigetfóbia, az van nekik. meg jól átmosott agyuk, hamis történelmi féligazságokkal.
süti beállítások módosítása