A Láthatatlan Kéz

Panama bezárt, ide menekítheted ezentúl a pénzed

2016. október 28. 17:32 - zékovács

Panama csatlakozott adóelkerülés elleni nemzetközi egyezményhez amely garantálhatja, hogy hamarosan már nem csak lopott vagyonok rejtegetéséből fognak megélni. 

Panama csatlakozott az adóelkerülés elleni nemzetközi egyezményhez, és mostantól belemegy a pénzügyi információk automatikus cseréjébe, jelentette a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD).

A panamai kormány döntése azt jelenti, hogy sokkal nehezebb lesz a világ gazdagjainak az országban elrejteni a pénzét, vagyis Panama megszűnhet offshore központnak és adóparadicsomnak lenni. - Panama nem panamázik többet - Index

 

Ezt köszönhetjük a Panama-iratoknak amelyek az év első felében szivárogtak ki.

 

Nem politikai nyomás, nem a mindent lehallgató és minden karaktert rögzítő hírszerző ügynökségek, vagy az Interpol nyomozása, esetleg egy uniós bizottság tevékenysége vezetett a nemzetközi botrány kirobbanásához, hanem egy vakmerő informatikus.

Az ő segítségével kerültek nyilvánosságra ezek az információk, mert egy jobb világot szeretett volna teremteni. Pedig általában a politikusok szoktak az adókerülés problémájáról szónokolni, nem a kockafejek.

A világ persze nem maradt hálátlan, a szóban forgó informatikust informatikai rendszerhez való illetéktelen hozzáféréssel és illetéktelen adatkezeléssel gyanúsítják, és várja az ítéletet. Szerencséjére Svájcban tárgyalják az ügyét, így megúszhatja a villamosszéket.

De a lényeg az, hogy ezentúl talán sokkal nehezebb lesz kibújni a közteherviselés alól, és az offshorozásnak lassan vége.

Pedig dehogy.

 

A Panama-iratok alapján Panama az előkelő második helyen szerepel az adóparadicsomok listáján.

taxhavens1_1.JPG

 

Ez azonban megtévesztő, mert ezek az adatok csak a panamai székhelyű Mossack Fonseca irataiban szereplő cégekre vonatkoznak.

 

A kanadai adókerülők top 10-es listájára Panama fel sem került.

taxhavens2.png

 

Az FTSE 100 cégeinek sem tartozik a kedvencei közé Panama.

taxhavens1.gif

 

Az amerkai Fortune 500 cégek 20-as adóoptimalizáló listáján már ott van Panama, de a jelentősége eltörpül Hollandia, Luxemburg, vagy éppen a Kajmán-szigetek mellett.

tax_havens3.png

 

Panama az adóparadicsomok közül a jelentéktelenebbek közé tartozik. Csatlakozása az egyezményhez korántsem jelenti az offshore lehetőségek végét, nyugodtan lehet panamázni tovább, ha nem is Panamában, de Hollandiában, a Bahamákon, Hong-Kongban az Egyesült Államokban, vagy Svájcban.

Szólj hozzá!
Címkék: offshore Panama

A bejegyzés trackback címe:

https://alathatatlankez.blog.hu/api/trackback/id/tr7811845963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása