A Láthatatlan Kéz

Hogyan zuhant be az angol font októberben - infografika

2016. október 31. 05:32 - zékovács

Október 7.-én hajnalban alig két perc alatt  31 éves mélypontra zuhant az angol font.

 

Piaci megfigyelők szerint megint a „flash crash” jelenségnek lehettünk tanúi, amit az algoritmizált (számítógépes) kerekedés okozott. Számos „stop loss” megbízás teljesült egy kritikus szintnél rövid idő alatt, amely újabb „stop loss” megbízásokat indukált. - Valaki félrenyomott és bezuhant a font - Piac és Profit

A pénzügyi piacokon a kereskedelem nagyjából 75%-át algoritmusok bonyolítják manapság, és ez bizonyos szempontból csodálatos fejlemény. A tulajdonosaik egész nap koktélokat szürcsölhetnek a tengerparton, vagy a kifinomultabbak géppuskával vadászhatnak zsiráfokra a szavannákon miközben a robotok lefölözik számukra a tőzsdéket.

Ezen kívül ki lehetett rúgni egy rakás brókert, akiknek ezáltal lehetőségük nyílt becsületes munkával megkeresni a kokainra valót.

Persze ennek az éremnek is két oldala van. Az algoritmusok néha kiszámíthatatlanok.

Az angol jegybankelnök nyomozást indított a font összeomlásának ügyében, de addig is itt egy remek infografika, hogy hogyan történhetett.

Én csak annyit fűznék hozzá, hogy a Bank of England augusztusi kamatcsökkentése sem tett jót a font erejének.

Jósolni pedig nem szeretnék, de felröppent a pletyka a hét vége felé, hogy a Bank of England elnöke, Mark Carney a jövő héten bejelentheti a lemondását. Ez hosszútávon akár jó hír is lehet az angol fizetőeszköz, és az angliában dolgozó magyarok számára, rövidtávon azonban aligha.

 

 

Courtesy of: Visual Capitalist
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alathatatlankez.blog.hu/api/trackback/id/tr5311914611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása