A Láthatatlan Kéz

Mennyire pontosak az amerikai elnökválasztások közvélemény-kutatásai?

2016. november 05. 05:57 - zékovács

Kedden választanak elnököt az amerikaiak. A múlt hét elején a közvélemény-kutatók még Hillary Clinton biztos vezetéséről számoltak be, de amióta az FBI újrakezte a nyomozást az emailek ügyében már nem teljesen egyértelmű az állás.

Van olyan felmérés amely szerint Donald Trump egy farokhossznyival már vezet, vannak döntetlent, és biztos Clinton győzelmet előrejelzők.

Az egyetlen ami biztos, hogy mindketten egyformán népszerűtlenek, kedden az Egyesült Államok történetének leggyűlöltebb elnökjelöltjei mérköznek meg egymással.

Nincs könnyű dolguk az amerikaiaknak, mert úgy tűnik két rossz közül választhatnak idén.

Képzeld el, hogy egy UFO szállna le egy év múlva a földön, és az idegen civilizáció képviselői a legértelmesebb földlakóval szeretnének tárgyalni. A bolygó egyetlen szuperhatalomának első embere logikus választásnak tűnhet, erre Donald Trump fogadja őket a kaszinóvá alakított Fehér Házban.

De valószínűleg akkor is gyorsan elhúznának a Tejútba, ha észrevennék, hogy Clinton vezetésével az amerikai hadsereg sikeresen irakizálta demokratizálta a föld valamennyi országát, majd ezek után az összeset lerohanta az Iszlám Állam.

Na mindegy.

Az alábbi infografikán a Gallup 1976 és 2016 között zajló amerikai elnökválasztások közvélemény-kutatásainak eredményei, illetve a választások végeredményei láthatók

 

Infographic: How Accurate Are Final US Election Polls? | Statista
You will find more statistics at Statista

 

Kisebb-nagyobb eltérések voltak, azonban az 1976-os, illetve az 2012-es elnökválasztásokat kivéve sikeresen előrejelezték a leendő elnök személyét.

Egyébként az utolsó három elnökválasztás alapján a Gallup volt a legpontatlanabb előrejelző.

 

2016_11_03_ibd_3_0.JPG

 

Az IBD-nél egyelőre fej-fej mellett halad Trump és Clinton, a Pew Research idén nem jósol elnököt, a Democracy Corps 12%-os Clinton vezetést mért, de még a legújabb email balhé előtt, az ABC-nél 3, az NBC-nél 6, a több felmérés átlagát mutató RealClearPolitics-nál 1.7 ponttal vezet Clinton. De ez még könnyen változhat. Ki tudja mit talál még az FBI Clintonról, és az is kiderülhet Trump egyik volt osztálytársáról, hogy egyszer megtalálta a Szovjetuniót egy földgömbön.

De ilyen szoros küzdelemben akár az is eldöntheti az elnökség sorsát, hogy az amerikaiak számára ki a szimpatikusabb First Lady, Melania Trump vagy Bill Clinton?

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alathatatlankez.blog.hu/api/trackback/id/tr3511930783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása