A Láthatatlan Kéz

Mitől rettegnek az amerikaiak az elnökválasztás előtt?

2016. november 08. 15:25 - zékovács

A racionális és irracionális félelmeink gyakran befolyásolják a döntéseinket.

Európa Trump győzelmétől tart, de vajon milyen félelmeik vannak az amerikaiaknak?

Erre keresi a választ a Chapman University kutatása, ami 1511 véletlenszerűen kiválasztott amerikai felnőtt megkérdezésével zajlott áprilisban.

Az eredményeket október elején publikálták, de talán érdemes elővenni mégegyszer most, az elnökválasztás napján.

Ugyan csak korlátozott mértékben, de a félelmek tükrében némi bepillantást nyerhetünk az amerikai társadalom vélt vagy valós problémáiba, illetve hogy mely félelmek azok, amelyek esetleg motiválhatják az átlag amerikait amikor leadja a voksát az egyik, vagy a másik rossz jelöltre.

A 10 dolog amitől a legtöbb amerikai tart:

fear-survey-2016_page_2-740x572.jpg

 

A teljes 79-es lista itt található.

A szerettek halálával és betegségével, a terrorizmussal, illetve az anyagi bizonytalansággal kapcsolatos félelmek természetesen bekerültek a top 10-be. Elgondolkodtató viszont az Obamacare és egy gazdasági összeomlás lehetőségének előkelő helyezése a listán. Továbbá a válaszadók 38.5%-a fél a fegyvertartás szigorításától, de az amerikaiak igazi rémálma a korrupt állami tisztviselő, a válaszadók több mint 60%-a retteg a korrupciótól.

A félelmek inkább Trumpnak kedveznek, mondjuk a kampánya középpontjába állított illegális bevándorlástól csak a megkérdezettek 23 százalékának áll fel a szőr a hátán.

Azonban a demokraták Putyinozása sem volt telitalálat. Egy októberi végi Suffolk University/USA Today felmérés eredményei szerint mindössze a válaszadók 9%-a gondolta úgy, hogy orosz hackerek veszélyeztetik a választások tisztaságát, szemben az amerikai médiával, aminek a manipulatív tevékenységétől 43 százalékuk tartott.

 

Természetesen ez kevés ahhoz, hogy az elnökválasztás kimenetére következtetni lehessen, de többek között arra rávilágít is, hogy a politikailag inkorrekt Trump hogyan volt képes szoros versenyt felvenni a média hátszelét élvező korrupt Clintonnal szemben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alathatatlankez.blog.hu/api/trackback/id/tr5111942579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása