A Láthatatlan Kéz

Kuba - Fidel Castro előtt és után

2016. december 01. 06:02 - zékovács

Havannában temetnek és vannak akik tényleg gyászolnak, Florida kubai származású lakosai pedig ünnepelnek. Fidel Castro halála után is legalább annyira megosztó személyiség, mint amilyen életében volt. Lesznek akik kegyetlen diktátorként emlékeznek majd rá, de olyanok is akik Latin-Amerika Dávidjaként, aki szembeszállt az amerikai imperializmus Góliátjával.

 

Egy 2015-ben készült felmérés alapján a kubaiak 44%-a pozitív 50%-a negatív véleménnyel volt Fidel Castro-ról:

Statistic: Cuba: Do you have a positive or negative opinion of Fidel Castro? | Statista
Find more statistics at Statista

 

Fidel Castro halála teret engedett a Kuba jövőjével kapcsolatos találgatásoknak. Ebbe nem nagyon mennék bele, mert a kubai rendszer a Szovjetunió összeomlását követő súlyos gazdasági válságot is átvészelte, amire kevesen fogadtak volna annak idején.

Fidel Castro csak szimbólikus értelemben volt vezető, 2008-óta hivatalosan is a testvére, Raul Castro irányítja Kubát, aki nem a radikális reformok embere. Gazdasági téren történt ugyan némi lazítás, de ezeket még egy nagy adag jóindulattal sem lehet reformoknak nevezni. Raul 2018-ig marad a hivatalában, jelentősebb változások esetleg az utódjától várhatók.

Kuba jövőjére minden bizonnyal hatással lesz majd az Egyesült Államok új kormányának a hozzáállása is.

 

Fidel Castro 50 éves uralkodása alatt 11 amerikai elnök szolgált a Fehér Házban:

Infographic: Castro Saw 11 U.S. Presidents in Office During his 50 Year Rule | Statista
You will find more statistics at Statista

 

Castro Kubájáról sokat fogunk hallani a közeljövőben, ugyanúgy ahogy a jövő lehetőségeiről, de annak aki mélyebben szeretné megérteni az Egyesült Államok és Kuba viszonyát annak érdemes a Castro előtti Kubáról is tájékozódnia.

Már régóta szerettem volna ajánlani Dan Carlin, Hardcore History podcastjét. Erről annyit, hogy ha valaki korábban azt mondja nekem, hogy valaha fizetni fogok egy podcastért akkor kiröhögöm. A Hardcore History megváltoztatta ezt.

A jó hír, hogy a témába vágó epizód a "The American Peril" ingyenesen letölthető.

Ez a rész az Egyesült Államok történelmének arról a szakaszáról szól, amelyben a gyarmatosítás alól felszabadult fiatal demokrácia a saját érdekek országhatárokon átívelő kiterjesztésének dilemmájával szembesül. Kuba komoly tényező a történetben.

hardcore-history-49-the-american-peril-by-dan-carlin.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alathatatlankez.blog.hu/api/trackback/id/tr7012013148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása